BURDUR, SICAK HAVA BALONU TURLARI İLE TURİZMDEN HAK ETTİĞİ PASTAYI ALACAK

BURDUR, SICAK HAVA BALONU TURLARI İLE TURİZMDEN HAK ETTİĞİ PASTAYI ALACAK

Birlik Vakfı Burdur Şubesi’nin ‘İlim Kültür Sohbetleri’ konuğu olan Burdur İl Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Emre Gürsoy, “….Biz de dedik ki taşın altına elimizi koyalım istedik.  Kısmet olur ise önümüzdeki haftalarda sıcak hava balonu turizmini açmaya çalışacağız.” dedi.

Birlik Vakfı Burdur Şubesi’nin düzenlediği ‘İlim Kültür Sohbetlerinin 2024 Nisan ayının son onur konukları Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Emre Gürsoy, Burdur Müzesi Müdürü Murat Kaleağasıoğlu oldu. Müdür Gürsoy ve Kaleağasıoğlu ‘Teke Yöresinin başkenti Burdur, kültürü, tarihi ve turizmi’ konulu sunumda bulundular. Birlik Vakfı Burdur Şubesi Başkanlığı’na ait Kültür Evi’nde geçtiğimiz perşembe günü saat 21.00-24.00 saatleri arasından gerçekleşen programda birer sunumda bulunan İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Gürsoy, Burdur’un turizmden hak ettiği pastayı alması yönünde Burdur Valisi Türker Öksüz olur ve destekleri ile başlatılan Sıcak Hava Balonu turlarının Yeşilova Salda’da önümüzdeki haftalarda başlatılacağı bilgisini paylaştı. Müze Müdürü Kaleağasıoğlu, Burdur’un tarihi ve kültürel değerlerinden bahsetti.

SOSYAL MEDYA FENOMENLERİNDEN TANITIMA KATKI: “…MİLYONLARCA LİRA REKLAM PARASI VERSENİZ BUNU YAPAMAZSINIZ.”

Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Emre Gürsoy sunumunun başında yaptığı konuşmada:

“Bir Antalya gibi, deniz, kum, güneş yok ama, biz Burdur olarak 2023 yılında rekor kırmışız. Yüzde 33.47 oranında antik kentlerimizde ve ören yerlerinde girişi (ziyaretçi sayısı) artırmışız. Bu çok ciddi bir rakam. Zannediyorum Türkiye 1’inci veya 2’inciye tekabül ediyor. Bu konuda yapmamız gereken çok iş var. Burdur çok güzel bir butik kenti olabilir. Sadece şehir merkezi olarak düşünmeyin.  Buradan tutun Salda’ya kadar. Çünkü turizm, ekmek yemek demektir. İlla turistin gittiği bir yer değildir. Turist gittiği yerde bir şey bırakabiliyor ise bir anlamı var.

Mesela tahmini rakamlarla söylüyorum. Salda Gölümüze 800 bin, 1 milyon insan geliyor.  Ben ne yapabiliyorum? Oradaki vatandaş (esnaf, tüccar) bu işten ne kadar ekmek yiyor onun derdindeyim. Yaklaşık 1 yıldır çaba halindeyiz. Bizim Bakanlığımızın tanıtım ajansı var. Bu ajans tüm dünya ülkelerine ülkemizin tanıtımını yapıyor. Dijital dünyadayız. Broşür dağıtmanın pek fazla ehemmiyeti yok. Gençlerin elinde cep telefonu var, her şeyi sosyal medyadan takip ediyor. Biz bu sosyal medya fenomenlerini 4 kez ağırlama yaptık, haziran ayının başından 5’inci ağırlamayı yapacağız.  İnstagram fenomenlerini ve yabancı gazetecileri getireceğiz. Bu 2 unsur bizi ciddi manada tanıtmaya Allah’a şükür yetiyor. Milyonlarca lira reklam parası verseniz bunu yapamazsınız.” diye konuştu.

 “BABAYİĞİT LAZIM”

Burdur’a gelen turistlerin gerek ‘yaren geceleri’, gerekse diğer kültürel faaliyetlerin sunulması hakkında görüş ve düşüncelerini ortaya koyan Müdür Gürsoy: “Tabii ki 1 milyon turist Burdur’a yakışır. Fakat bu sadece bu Burdur Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile yapılacak bir iş değil. Baba yiğit lazım. Cumhurbaşkanımız TOGG’u yaparken ne demişti? TOGG ortada yokken baba yiğit demişti. Yerli otomobil daha ortada yoktu. Baba yiğit dedi.  O dönem kimileri dalga geçti. Bugün bir kaç baba yiğit çıktı ülke olarak yerli ve milli bir otomobil ürettik. Bende diyorum ki birkaç baba yiğit çıksın. Bugün 5 yıldızlı 1 otelimiz var. İkincisi olsa Burdur onu da kaldıracak.” sözlerine yer verdi.

“KISMET OLUR İSE ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA SICAK HAVA BALONU TURİZMİNİ AÇMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Burdur’un turizmden hak ettiği pastayı alması yönünde Burdur Valisi Türker Öksüz’ün olur ve çabaları ile başlatılması planlanan Sıcak Hava Balonu’ turları hakkında da önemli bilgiler paylaşan Müdür Gürsoy: “Gelelim Salda’ya,  turist gelip geçiyor fotoğraf çektiriyor. Yeşilova bundan ne kazanıyor?  Ancak karnı aç olacak ki Çevre Bakanlığının restoranına girecek. Biz de dedik ki taşın altına elimizi koyalım istedik.  Kısmet olur ise önümüzdeki haftalarda sıcak Hava Balonu Turizmini açmaya çalışacağız. Son bir izni kaldı.” dedi.

Müdür Gürsoy, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Diyeceksiniz ki balonun ne işi var. Ben yukarıda uçana bakmıyorum. Aşağıda ekmek yiyene bakıyorum. Bugün Kapadokya bunu çok iyi yapıyor. Artık başaran bir yer daha var. Denizli. Bu konuda Denizli’nin maşallahı var. Denizli’de sabah 5’ye gidin, kahve haneler bile dolu. Saat 05.00’te kahve hane niye dolu olsun? Otobüsçüsü, şoförü geliyor orada çayını içiyor.  Tur yolcularını bırakıyor, orada çayını yemeğini yiyor. Aynı şekilde kahvenin önünde simitçi, ekmekçi satış yapıyor. Bu insanlar yukarıya uçmaya çıkıyor. İnince kahvaltıyı mecbur yapacak. İnecek yemeğini yiyecek, burada domatesi veren çiftçi de kazanıyor,  işletme de o domatesi turiste satan da kazanıyor. Bizim istediğimiz bu.  Biz eğer sıcak hava balonu turizmini nasip olurda başlatırsak Burdur’un turizmden hak ettiği pastayı alacağına inanıyoruz.

A firması, b firması önemli değil, yetkili olan gelsin bu işi yapsın. Bu yapılınca da sizde diyeceksiniz ki bunlara şunu satayım, şu hizmeti vereyim. Maksat o insanların orada geçirdiği süreyi uzatmak. İşte o süreyi uzattığınızda parayı alırsınız. Ben Kapadokya’da bunu yaşadım.  Biz Yeşilova Salda’ya gelenleri ne kadar fazla orada tutabiliriz?  diye bakmalıyız. Sadece beyaz adalarda fotoğraf çekip gitmemesi lazım. Bu bir strateji. İnşallah sıcak hava balonu bir başlangıç olur.”  

MÜZE MÜDÜRÜ MURAT KALEAĞASIOĞLU, BURDUR’UN TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİNDEN BAHSETTİ

Burdur Müze Müdürü Murat Kaleağasıoğlu yaptığı sunumda,  ‘Burdur Pisidia Bölgesi’nde yer alıyor. Tarih olarak baktığımız zaman bölgemiz oldukça zengin tarihi sahip. Pisidia, Karya ve Likya Bölgesi olarak coğrafi alanlara bölünüyor. Roma döneminde de tekrar bölünüyor. Mesela   Gölhisar (Burdur) Roma döneminde bir dönem Karya Bölgesi’ne geçiyor. Bir dönem Likya Bölgesine geçiyor. Oba şu yüzden geçiyor. O dönem bizde ki gibi değil. Eyalet valileri var. Valiler bir biri ile toprak değişimi yapabiliyor. Burdur’da MÖ 8 bin yılla Batı Anadolu’da en eski yerleşim yeri olan Hacılar Höyük ile başlıyor. Bucak Höyücek Höyüğümüz de var. Oranın özelliği de yerleşim. Orada tapınaklar ve kutsal alanlar var. Oda Batı Anadolu’nun ‘Göbekli Tepesi’ gibi. Göbekli Tepe’ye tapınak amaçlı geliyorlar. Höyücek Höyüğe’de tapınak amaçlı geliyorlar.  Çünkü bakıyoruz Höyücekte hiçbir yerleşim yeri yok “ diye konuştu

Müdür Kaleağasıoğlu: Boubon Antik Kentinde de söz etti. Gölhisar İbecik’teki antik kentteki birçok eserin 1967 yılında halk tarafından yurt dışına satıldığına dikkat çekti.

Müdür Kaleağasıoğlu yurt dışına çıkarılan birçok tarihi eserin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleri sonucu tekrar ülkemize iadesinin sağlandığını hatırlattı.

Halil İbrahim Kara